Predgovor poslovnom katalogu 2018 / 2019 - Poslovni partneri
Dijabetes – skriveni neprijatelj poslovnih ljudi
17. новембар 2017.
NOVO! POSLOVNI PARTNERI TV
27. септембар 2018.

Predgovor poslovnom katalogu 2018 / 2019

OZBILJNIM INVESTICIJAMA DO BOLJE BUDUĆNOSTI

U prošloj godini, zahvaljujući pomoći Vlade Srpske i „Elektroprivrede Republike Srpske“, realizovali smo projekat novog elektrofilterskog postrojenja,čijom izgradnjom smo nivo emisije čvrstih čestica sveli ispod strogih evropskih ekoloških normativa. U ovom preduzeću veliku ulogu poklanjamo investicijama, kako na rudniku u nabavku nove i održavanje postojeće mehanizacije, tako i na termoelektrani u rekonstrukcije, revitalizaciju postrojenja, pa i zamjenu nekih dotrajalih novim kao i u tekuće održavanje. Bez ozbiljnih investicija nema ni napretka. Investicije upravo imaju za cilj podizanje pouzdanosti rada, energetske efikasnosti, a sve sa ciljem podizanja nivoa proizvodnje, ali i zaštite životne sedine.

Sva sredstva je odobrila Vlada Srspke, kako kroz određene kreditne aranžmane, tako i iz vlastitih izvora. U prošloj godini u kapitalnom remontu investirano je 46 miliona konvertibilnih maraka, kako u investicionom dijelu tako i u tekućem održavanju.

Projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova TE Ugljevik, predstavlja najveći i najskuplji ekološki projekat u termoelektranama u RS, i cijeloj BiH. Očekuje se da efekti odsumporavanja budu vrlo pozitivni za Ugljevik i okolinu, jer će Termoelektrana Ugljevik proizvoditi energiju koja se neće smatrati “prljavom”, nego čistom energijom. Kada bude riješeno pitanje odsumporavanja, radne dozvole i radni potencijali ne mogu biti izgubljeni kada je riječ o regionalnom tržištu.

U prvih osam mjeseci ove godine ugljevička termoelektrana je plan proizvodnje električne energije prebacila za 4% uz odgovarajuću proizvodnju uglja na rudniku. Zato sa pravom kažem da Rudnik i termoelektana Ugljevik mogu da gledaju u budućnost sa velikim optimizmom, da ćemo još dugo godina biti lider u proizvodnji električne energije u Srpskoj, i da ćemo sve učiniti da to bude još i bolje.

 

Đorđe Popović,
direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik

Comments are closed.