Predgovor poslovnom katalogu 2014 / 2015 - Anto Domić, dr.med. - Gradonačelnik Brčko distrikta - Poslovni partneri
HGK Zagreb o projektu Poslovni Partneri
27. октобра 2014.
INNDEX – pretraživač za pametne telefone za gradove Srbije i Bosne i Hercegovine
29. септембра 2015.

Predgovor poslovnom katalogu 2014 / 2015 – Anto Domić, dr.med. – Gradonačelnik Brčko distrikta

anto_domicOpće je poznato da je osnovni motiv privrednih subjekata pronalaženje novih tržišta i opstanak na njima, uz ostvarenje profita.

Očigledno je da posljednjih godina poduzetnicima regiona u tome pomaže „Poslovni katalog”, koji na jednom mjestu „okuplja” kompanije iz privrede i javnog sektora Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, a od skora i Republike Hrvatske.

I ove godine u „Katalogu” vidno mjesto zauzima privreda Brčko distrikta BiH.

To je pokazatelj da je prethodna suradnja sa nosiocima projekta „Poslovni partneri…” bila uspješna, i da samo ono što ima vrijednost opstaje.

Brčko je grad sa poboljšanim poslovnim ambijentom, na atraktivnom položaju, sa dobrom infrastrukturom, sa ambicioznim privrednicima i vrijednim ljudima. I pored ekonomskih teškoća i elementarnih nepogoda koje su ovih godina zahvatile naš region, Brčko distrikt BiH ponudiće nove povoljnosti za potencijalne investitore, povoljnije uslove i razne pogodnosti za uspješno poslovanje. Jedna od njih je izgradnja nove industrijske i gospodarstvene zone u saradnji sa Evropskom unijom, na periferiji grada koja će raspolagati sa 34,6 ha prostora.

Raduje me činjenica da svakim danom uviđamo da je za ekonomski prosperitet neophodno ukloniti sve barijere i stege koje su nas prethodne dvije decenije sputavale da ostvarimo bolje rezultate.

Za naše privrednike luksuz je izgubiti, makar samo dan propuštanjem šansi koje nude napredak.

Dodatni kvalitet ovogodišnjeg „Kataloga” je i priključenje privrednih subjekata iz Republike Hrvatske, nove članice Evropske Unije. Iskustva preduzeća iz Slovenije a sada i iz Hrvatske, mogu inicirati nove ideje i podstaći da stvaramo još bolje i da budemo spremniji za svjetsku tržišnu utakmicu.

Život je sam po sebi skrojen da bude neizvjestan. Privreda sama po sebi je sfera u kojoj se lako javi nestabilnost. Zato svaki čovjek mora da uredi svoj život tako da se osjeća lijepo, a da poslovanje svoje firme podstiče na način, koji će iskazati korist za njega i pozitivne efekte za kupce proizvoda i usluga, državu i poslovne partnere.

Zato preporučujem da Vam za organizovanje uspješnog poslovanja, iniciranje novih poduzetničkih ideja i uopšte prije pokretanja bilo kog poslovnog koraka, ovaj „Katalog” bude pri ruci.

Anto Domić, dr.med.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH

Comments are closed.